Home > Verhalen > Sporten heeft me mijn zelfvertrouwen terug gegeven

Sporten heeft me mijn zelfvertrouwen terug gegeven

Linda van Uden

Het duurde ruim een jaar voordat Linda van Uden (38) genoeg moed had verzameld om van haar man te scheiden. Maar toen ze de stap eenmaal had gezet, ging er een wereld voor haar open: “Door te sporten kwam de echte Linda terug. Het was een bevrijding.” 

“Ik was niet gelukkig in mijn huwelijk. Ik leefde in een klein wereldje, ik voelde me onzeker en probeerde mijn problemen te vergeten met eten en drinken. Daardoor was ik 20 kilo te zwaar. Ik dacht dat ik te dik was om ooit nog een ander te krijgen, daarom bleef ik veel langer in die relatie dan goed voor me was. Maar vier jaar geleden hakte ik toch de knoop door. Het kostte me een jaar om op dat punt te komen, een moeilijke periode waar ik niet graag aan terugdenk. Maar uiteindelijk durfde ik het toch. 

Ik merkte meteen na mijn vertrek dat ik minder down was en meer mezelf werd. Maar het grootste verschil maakte mijn besluit om met een personal trainer aan de slag te gaan. Ik schreef me in voor een programma van 12 weken, dat bestond uit 4x per week fitness en 1x per week cardio. Ook moest ik me houden aan een voedingsschema van ongeveer 1500 calorieën per dag. Het was heftig, maar ik wist dat ik dit moest doen. Ik wilde terug naar de oude Linda en dit was de weg terug.  

Door mijn overgewicht en levensstijl was ik jarenlang niet vooruit te branden geweest, ik hing heel veel op de bank. Door het programma ontdekte dat ik veel teveel koolhydraten at, daar werd ik dus zo sloom van. Door anders te gaan eten, verdwenen de suikerdips en kreeg ik meteen meer energie. Ik stortte me vol op het trainingsschema en al na een paar weken begon ik resultaat te zien. Dat stimuleerde enorm. Ik zat beter in mijn vel en was trots op mezelf dat ik het volhield. Dat straalde ik ook uit naar anderen, ik werd opener en mijn zelfvertrouwen groeide. Elke morgen stapte ik vol frisse energie mijn bed uit. De meeste mensen in mijn omgeving waren blij dat het zo goed met me ging, ze zeiden dat ik straalde en er goed uit zag. Helaas kreeg ik ook wat jaloerse reacties. Maar inmiddels voelde ik me zo goed, dat die me niet meer raakten. 

Halverwege het programma kreeg ik even dip, maar daarna pakte ik de draad weer op. Inmiddels heb ik al mijn doelen behaald; nu is het sporten zelf belangrijker dan het resultaat. Sporten is een manier geworden om mijn gedachten te verzetten. Het is het perfecte medicijn als ik niet lekker in mijn vel zit, daarna voel ik me altijd beter. Ik heb er ook veel nieuwe mensen door leren kennen, ik blijf regelmatig even hangen in de sportschool voor een bakkie koffie. Die gezelligheid vind ik ook belangrijk.

Als ik nu terugkijk op de Linda van vier jaar geleden, dan denk ik: hoe heb ik zo dom kunnen zijn? Ik had veel beter voor mezelf moeten zorgen. Als ik nu in de spiegel kijk, ben ik trots. Vroeger kreeg je mij met geen mogelijkheid een zwembad in omdat ik me zo lelijk voelde, nu heb ik overal zin in. Ik ben een leukere moeder, een leukere vriendin en een leukere leidinggevende geworden. Ik voel me vrij om te doen wat ik wil en ik geniet van het leven. Mijn levensmotto is uitgekomen: alles komt goed.”